10.11.07

Paiva 43: Bangkok, matkustamisen varjopuolia

Eli paastiin yobussilla Bangkokiin ehjin nahoin. Pahaksi onneksemme matka ei sujunut mutkitta. Kun lahdimme Surat Thanista laitoimme tavaramme lukittuun tilaan bussissa. Bussi oli kaksikerroksinen iso bussi ja matkatavaroihin paasi kasiksi ainoastaan ohjaamon kautta. Harmi etta bussin henkilokunta ei ollut siita rehellisimmasta paasta. Koska matka oli pitka ja nukuimme lahes koko ajan kukaan ei huomannut mitaan. Tutustuimme kahteen erittain mukavaan matkustajaan Mariyamiin Hollannista ja Pauliin Australiasta. Juttelimme pitkan aikaa ja myohemmin etsimme yhteisen majapaikan Bangkokista. Kuitenkin matkan aikana bussissa olleet kaverit olivat varastaneet tavaraa kaikkien matkatavaroista. Huonoa tuuria lisaa se etta jatimme passimme (jotka eivat onneksi havinneet) ja hatavaraksi saastetyt kateisvaramme rinkkaan piiloon. Rinkassa olleesas kannettavan laukussa olleessa piilotaskussa meilla oli noin 360 euroa rahaa. Ihme kylla, nama perkeleen rosvot olivat loytaneet rahat laukusta ja vieneet kaikki. Mariyamilta ja Paulilta oli havinnyt myos kaikki arvokas matkatavaroista. Tarkistimme matkavakuutuksemme ja sen pitaisi kattaa tallaiset tilanteet joten mitaan hataa ei ole. Lahetin sahkopostia lahivakuutukselle, koska konttori on kiinni viikonloppuna. Toivottavasti saamme vastauksen pian. Ne rahat olivat lahinna ylimaaraista mita saastelimme reissun loppua varten ja luultavasti saamme kaiken takaisin. Heti aamulla otimme taksin Bangkokin turistipoliisilaitokselle jonne teimme rikosilmoituksen. Ei kuulemma ole ensimmainen kerta kun nain on kaynyt mutta rikollisia on vaikea saada kiinni. Kuitenkin, mitaan hataa ei ole ja kunnossa ollaan joten vanhempienkaan ei tarvitse huolehtia :) Elama jatkuu vaikka vahan vituttaakin.

Huonosta tuurista puheen ollen Heidilla on jonkin sortin mahatauti ja huono olo. Tarkoitus oli lahtea huomenna Chiang Maihin yojunalla (jotka OVAT turvallisia, niista on jo kokemusta) mutta jaamme tanne erittain viihtyisaan majataloon Bangkokiin viela ainakin yhdeksi yoksi etta Heidi paranee. Ikavaa tallainen, mutta melkein jokainen sen mahataudin taalla pitaa. On siina matkustamisessa niita varjopuoliakin, ei vaan pida antaa niiden masentaa liikaa...

Kuitenkin, kirjoitellaan lisaa myohemmin.

9.11.07

Paiva 42: Surat thani

Eli tuli pieni muutos suunnitelmiin. Ollaan talla hetkella Surat Thanin kaupungissa, josta oli tarkoitus jatkaa Koh Samuin saarelle. Taalla selvisikin etta ilmat on olleet siella todella huonot (ja ovat edelleen) ja teita on tulvan peitossa ja kovia rankkasateita on tiedossa. Eikahan saarella ole pahemmin tekemista jos saa on niinkin huono. Nyt kun kuultiin etta kelit on noinkin huonot, pienen pohtimisen jalkeen varattiin bussiliput Bangkokiin. Bussi lahtee tana iltana ja 19.00 ja on perilla huomenna 05.00 ...eli ihan kiva matka, onneks bussin pitaisi kuitenkin olla ihan hieno vessallinen ilmastoitu laitos. Bangkokissa nyt ei ole sen kummemmin tekemista joten levataan siella yksi yo ja jatketaan matkaa yojunalla Chiang Maihin, Thaimaan pohjoiseen paakaupunkiin. Pohjoisessa kelit pitaisi olla melko hyvat ja turisteja ei kovin paljoa joten nyt on hyva aika katsastaa se paikka lapi. Pohjoisessa ajateltiin viipya ehka noin viikko, jonka jalkeen on pakko tulla takaisin Bangkokiin ja siita Kambodzaan. 27 paiva tata kuuta on viimeinen laillinen oleskelupaiva Thaimaassa joten ennen sita on liuettava. Kambodzassa ollaan joku 3-4 yota ihastelemassa Angkorin temppeleita ja sitten takaisin Thaimaahan. Toivotaan silloin parempia ilmoja etta voitaisiin katsella ja rentoutua jonkin aikaa noilla itapuolen saarilla ennen kotimatkaa.

Nain sita joskus tulee arvaamattomia muutoksia suunnitelmiin, pitaa vaan yrittaa keksia jotain... mutta viimeistaan huomenna lisaa.

8.11.07

Paiva 41: Karon Beach, Phuket

Aamulla herailtiin taas kaikessa rauhassa ja siina puoli yhdentoista aikaan selviydyttiin aamupalalle tuttuun Little Mermaidiin. Perttu otti aamiaiseksi pekonia, munia, sampylan, kahvia ja mehua (oli siis sellainen setti) ja itse otin 2 palaa ruisleipaa seka jogurttia ja myslia. Pertun annos oli ihan sopiva aamiaiseksi. Minun annos oli kylla pettymys, silla leivat oli tosi pienia (yhteensa normaalin ruisleipa palasen verran syotavaa) ja sama juttu oli jogurtin ja myslin kanssa. No, kuuma oli ja eikai sita muutenkaan olisi jaksanut paljoa syoda. Aamupalan jalkeen kaytiin varaamassa yhdesta matkatoimistosta huomisen ohjelma. Eli huomenna ko 7.45 lahtee meidan minibussikyyti hotellilta kohti Koh Samuin saarta. Tiedossa on 8-9 tuntia matkustamista huomenna, jee :)

Taman jalkeen kaytiin hakemassa hotellilta reppuun ylimaaraista tavaraa ja hypattiin taksin kyytiin. Taksi vei meidat viereisen rannan postitoimisoon, josta siis laitoimme 4,5 kg paketin kohtu Suomea. Hintaa tuli paketille 2500 bahtia, eli noin 50 euroa. Eli Martta-aitee saapi toivottavasti taas postia 10 paivan kuluttua :) Nyt on sitten rinkat hieman tyhjempia, eli voidaan taas lahtea kohta shoppailemaan :)

Kaveltiin takaisin postitoimistolta hotelliin ja saastettiin rahaa. Kaytiin siina samalla vilkaisemassa paikallisten markkinoita. Hyvin pitkalle samantapaiset ovat, mita meilla on myos Suomessa. Ruokaa, vaatteita ja kaikkea kraasaa on tarjolla :) Taalla ei myyjat vaan ahdistellut samalla tavalla, kuin ihan noissa turistipesissa. Matkan varrelle jai myos Dino Park, jossa meinattiin aluksi kayda, mutta ei sitten kaytykaan kun kavi selvaksi, ettei siella ole muuta kuin minigolfrata. Ihan hauska juttu olisi varmaan ollut, koska rata on rakennettu Kiviset ja Soraset -teeman ymparille. Mutta ei vaan jaksettu kunnolla innostua..

..kaveltiin siis kaikessa rauhassa muutaman kilometrin pituista rantaa pitkin takaisin hotelliin. Rannat on taalla kylla tosi hyvia ja hiekka on mukavantuntuista. Muuten paikka ei hirveasti savayta. Ehka turismi on poikinut liikaa epamiellyttavia lieve-ilmioita, jotka tekevat paikasta hieman ahdistavan tuntuisen.

Kaytiin syomassa tuossa ennen iltaa hyvat sapuskat hotellin vieressa sijaitsevassa pienessa Red Onion nimisessa paikassa. Ihan perus thai ruokaa syotiin ja maksettiin ihan kohtuuhinta paikan hintatasoon nahden (yht. 4 euroa). Nyt sitten mietitaan, etta lahdetaanko katsomaan turistiranta Patongin rietasta yoelamaa tuohon 6 km paahan..mutta huomenna taas lisaa meista :) ja Thaimaasta..

7.11.07

Paiva 40: Karon Beach, Phuket

Eli tanne selviydyttiin, Thaimaan (ehka) suurimpaan turistimekkaan, Phuketiin. Aamulla herailtiin vaivalloisesti seitseman jalkeen, pakkailtiin loput kamat ja lahdettiin laahustamaan kohti Phi Phin satamaa. Kaytiin syomassa aamupala leipomossa (tosi harvat paikat on auki ennen kahdeksaa, nekin jotka tarjoavat aamiaista ovat kiinni) Heidi tilasi myslia ja jogurttia ja banana splitin :) Aamupopperossa luuli saavansa banaanipirtelon mutta saikin hervottoman jaateloannoksen. Itse soin kanssa myslia ja puolet Heidin jaatelosta. Sitten lautalle, jossa odoteltiin tunti pari ennenkuin saavuttiin Phuketin satamaan. Varattiin suoraan lautalta kivalta tadilta minibussi Phuketin kaupunkiin (1e per naama) mutta sinne saavuttua todettiin etta jatketaan jollekin rannalle. Akkia valittiin rannaksi Karon, joka on yksi niista rauhallisemmista rannoista Phuketissa, eika seksiturismi ole paaelinkeino. Lonely Planetista etsittiin joku kivantuntuinen hostelli ja nyt ajateltiin ottaa Phi Phin sementtihuoneen jalkeen vahan luksusta. Mentiin Karon Guest Houseen ja otettiin 800 bahtin (16e) loistohuone jossa on iso sanky, jaakaappi, ilmastointi ja kaikki herkut.

Melkein heti saavuttua kaytiin syomassa Little Mermaid nimisessa ravintolassa jossa tarjoiltiin myos skandinaavien suosimaa sapuskaa. Otettiin purilaiset ja ihmeteltiin etta onpas kaikki kallista. (Purilaiset oli halvimmasta paasta, yhteensa juomien kanssa 6e koko satsi) Todettiin etta kun joku paikka on turismille rakennettu, niin hinnat on +100 prosenttia. Sen jalkeen kaytiin viereisesta marketista vahan paikallista olutta, eli Changia (hyva hinta-laatu suhde, potkua 6 ja 50s per tolkki) jaakaapin taytteeksi, seka vahan herkkuja. Loydettiin ekan kerran 'salmiakkia' ja pitihan sita ostaa. Sen jalkeen rupes satamaan, joten suunnattiin takas huoneeseen jossa jotenkin mystisesti molemmat nukahdettiin (varmaan olut + ruoka, seka aikainen heratys teki tehtavansa) ja herattiin muutaman tunnin paasta.

Nyt ollaan taas lahdetty liikenteeseen ja ollaan matkalla viereiselle Kata Beachille jossa on ilmeisesti enemman menoa ja meininkia. Ollaan luultavasti viela huominen paiva taalla Phuketissa ennekuin liuetaan poispain kohti vahemman turistoituneita mestoja, eli Khao Sokin luonnonpuistoon. Tanaan kaydaan varmaan viela syomassa jotain edullista sapuskaa ja nauramassa jossakin baarissa tyhmille keski-ikaisille, humalaisille sinkkumiehille jotka kantavat hotelliinsa olevinaan 'unelmanaisen'. Paikalliset 'ladyboyt' ovat melko vakuuttavia, osa nayttaa selvinpainkin naiselta ja kannipaissaan kukaan ei huomaa eroa ennenkuin kasikopelolla. Mut nyt jatketaan matkaa. Huomiseen :)

6.11.07

Paiva 39: Vika ilta Phi Philla

Tultiin juuri syomasta, kaytiin paikallisessa ravintolassa jossa syotiin aivan jarkyttavan kokoiset annokset sweet and sour chickenia ja riisia (mulle) ja nuudelia (heidille). Annoksista jaksettiin syoda ehka puolet, joten voin sanoo etta jopa Peltolan Mikollakin tekis tiukkaa tuollaisen satsin vetaminen. Eras suomalainen Dive masteri sita paikkaa suosittelikin ja sanoi etta annokset on valtavat...ruoka yhteensa + kaljat mieheen teki noin 6e. Vaikka tama on koko Thaimaan kallein saari, ei thai-sapuska ole ikina kallista.

Joka tapauksessa huomenna jatketaan kohti Phuketia, jatkosuunnitelmista ei ole viela tietoa. Tarkoitus olisi etsia sielta Phuketin kaupungista kasiin ainakin se ravintola, jossa tarjoillaan suomalaista ruokaa. On melkoisen ikava kotimaan makuja. Pitkaan siella ei kuitenkaan ajateltu viihtya, turistien maara pistaa paan sekasin ja katujen varrella norkoilevat vaatturit (joita jokaisessa turistipaikassa on, onneksi ei taalla Phi Philla) pistavat pitemman paalle vihaiseksi. "Terve terve! mitta kuulu?" on se yleisin lause jota kuulee kun kavelee raataliliikkeen ohi. Veikkoset juoksee tuon saman sloganin kanssa kasi ojossa morjestamaan ja yrittavat saada liikkeeseensa sisalle. Onneksi Thaimaassa ei kuitenkaan mitaan varsinaista pakkomyyntia ole, ja kohteliaasti sanoo vaan et 'no thanks' ja hymyilee niin kaverit ymmartaa ettei kiinnosta. Toistahan tuo touhu on esim. Turkissa, missa kauppoihin raahataan melkein voimakeinoin.

Ostin tuosta pari leffaa sadepaivien varalle, voidaan sitten kannettavalla katsella jos ei liikenteeseen paase. Hintaa DVD-elokuvilla on taalla Phi Philla 2e kpl (muualla maassa voi olla halvempaa) ja taalta loytyy jarestaan kaikki elokuvat jotka ei ole suomessa viela edes teattereissa. Jonkun thaimaalaisen tappelupatkankin ostin, saa nahda miten laatutavaraa taalla tehdaan :)

Nyt mennaan kuitenkin nauttimaan tasta illasta ja lampimasta saasta tuonne saaren keskustaan. Toivottavasti ei ratkea viihteelle, kuten paikalliset sanoo 'on Phi Phi, every day is saturday'...

Paiva 39: Viela Phi Philla

Eli matka-albumiin on lisatty muutama kuva taalta saarilta, kaykaa katsomassa!

Sitten tuon paljon puhutun sukelluskurssin kanssa tultiin kuitenkin siihen paatokseen, ettei sita taalla kayda. Jotenkin molemmille tuli painostettu olo kun sukelluskoulut yrittaa kilpaa hehkuttaa miten hienoo se on ja taa on ainut paikka missa sukeltaminen on hienoa. Mielenkiinto jotenkin romahti koko hommaa kohtaan. Katsotaan sitten millaista se olisi Koh Taolla, jota taalla mollattiin. Itse ainakaan en luultavasti suorita koko kurssia talla reissulla, mutta onhan tassa koko elama aikaa. Saastaapahan rahaakin sen reilun parisataa, ei ihan niin tarkasti tarvitse budjettia laskeskella tassa reilun kuukauden aikana :)

Huomiseksi varattiin venekyyti Phuketiin, jossa ollaan varmaan yksi tai korkeintaan kaksi yota. Kun niin iso osa matkalaisista menee lomalle juuri Phuketiin, niin kaydaan katsomassa vahan vertailukohtaa naihin vahemman tunnettuihin paikkoihin. Siita jatketaan sitten ehka Khao Sokin luonnonpuistoon ja siita Koh Samuin saarelle, mut mikaan ei ole viela varmaa.

Mut katsellaan viela illalla lisaa.

5.11.07

Paiva 38: Phi Phi Leh

Aivan uskomattoman kauniita maisemia nahtiin tanaan..ei voinut muuta kuin huokaista luonnon kauneudesta :) Elikkas siis aamulla herattiin hyvissa ajoin jo klo 7.30. Perttu kavi kahdeksan aikoihin viela hakemassa eiliset pyykit pesulasta, kun illalla vahingossa unohdettiin. Puoli yhdeksan aikoihin oltiin matkatoimiston edessa. Koska ei keretty syomaan aamupalaa niin kaytiin ostamassa viereisesta leipomosta sampylat evaiksi. Mukaan lahti myos yksi pulla ja keksi :) nayttivat niin hyvilta ja olivat viela vasta leivottuja...niin ei voinut vastustaa kiusausta :) Yhdeksalta istuttiin jo sitten kahdeksan muun matkaajan kanssa pitkahanta veneessa. Ensimmainen pysakkimme oli Phi Phi Leh saaren tunnetuin ranta, eli Ma Ya Bay. Tama on siis kuuluisa siita The Beach leffasta. Natit oli nakymat ja eritoten se vesi :) aivan uskomattoman kauniin varista. Smaragdin ja turkoosin sekoitus ja kaikkee silta valilta. Ihmisia oli jonkun verran, varmaan joku 50..ja tama on siis vahan, koska "pahimmillaan" siella voi olla jopa monta sataa turistia. Puolen tunnin jalkeen jatkettiin taas matkaa.

Pysahdyimme snorklailemaan Loh Samah Baylle. Vesi oli todella kirkas ja nahtiin paljon erilaisia kaloja seka kauniita koralleja. Reippaan puolituntisen jalkeen jatkettiin matkaa eraan toisen lahden poukamaan, jossa oli mahdollisuus uida. Snorklaukseen tama ei oikein sopinut, koska lahti oli niin syva. Mutta siis ihan kiva oli uiskennella siina smaragdin varisessa vedessa :) Taman jalkeen nahtiin veneesta kasin Viking Cave ja siita jatkettiin matkaa kohti Phi Phi Donia (eli sama saari, jossa me oleilemme parhaillaan). Kaytiin Monkey Beachilla, ja vaikka nimi antaa kuvan, etta rannalla olisi paljon apinoita niin nahtiin silti vain yksi. Jostain kumman syysta ei jaksanut enaa innostua ottamaan kuvia uteliaasta otuksesta. On sen verran nahty jo apinoita ja ne kaikki nayttaa kuitenkin ihan samanlaisilta. Paitsi tietysti se apina oli kaikista suloisin, jota saatiin pitaa sylissa Krabilla :) Mutta siis talla rannalla pidettiin ruokatauko. Ruokana oli perus riisikasvis -settia, ihan hyvaa sellaista. Matka jatkui taman jalkeen kohti Bamboo Islandia (saarta). Naiden kahden saaren, Phi Phi Donin ja Bamboon, valilla keskella merta pysahdyimme kuitenkin snorklaamaan. Ja voin sanoa, etta tuli kylla ihan avara luonto -fiilikset :) jotain niin kaunista oli taas pinnan alla. Korallit oli hassun muotoisia, aivan kuin sellaisia 2 metrin korkuisia isoja kapyja ja sitten siella valissa kaikenvarisia kaloja...harmittaa kun ei ole kameraa, jotta voisi ottaa vedenalla kuvia ja nayttaa teille...

Taman snorklauksen jalkeen sitten sinne biitsille. Bamboo Islandilla on ranta, joka nailla saarilla sijaitsee. Tooooodella pitka ja juuri sellaista puuterihiekkaa. Ei vaan jaksanut enaa innostua ottamaan aurinkoa saati sitten uimaan kun alettiin olla melko vasyneita paivan temmellyksista. Ja saa oli pilvinen, joten auringonotto tuntui hassulta ajatukselta. Upeiden hiekkarantojen jalkeen jatkettiin matkaa kohti Phi Phi Donia. Ennen kuin paastiin takaisin maihin niin pysahdyttiin viela hetkeksi Shark Pointille. Tassa olisi ollut taas mahdollisuus snorklailuun ja mahdollisuus myos hai -kalojen nakemiseen. Puolet matkalaisista jaksoi menna ahkerasti veteen ja puolet, mukaanlukien meidat, jai vasyneina odottamaan paatille. Ja toisaalta en itse olisi ollut viela henkisesti valmis nakemaan haita :) Juuri kun lahdettiin takaisin kohti satamaa niin alkoi satamaan vetta. Vahan kastuttiin mutta se ei enaa haitannut tassa vaiheessa, kun kuitenkin koko paiva oltiin melkein vedessa vietetty :)

Satamasta oikeastaan mentiin suoraan hostellille ja levattiin hetki. Lahdettiin tanne ydinkeskustaan ja syotiin matkalla paikallisesta katugrillista kaikkea hyvaa :) ja tuli halvaksi. Otettiin ihan makkaraa, kanaa, kevatrulla ja jotain naudanlihaa vartaassa ja juomien kanssa hintaa tuli alle 4 euroa. Nyt sitten olisi tarkoitus kayda varaamassa sukelluskurssi ja mahdollisesti aloitetaan se jo huomenna :) mutta siis siita lisaa sitten huomenna...nyt jatketaan tata honotysta :)

4.11.07

Paiva 37: Phi Phi saarilla...

Eli tanaan herailtiin aivan normaalisti ja siina sitten lahdettiin aamupalalle. Heidi tilasi aamupalaksi laheisesta katuraflasta myslia ja tuoreita hedelmia + jogurttia...itse otin sitten kanaa pahkinoilla ja riisilla. Luulin saavani saman satsin kuin Heidi eilen, mika oli tosi hyvaa, mutta olisi sitten pitanyt tilata kastike erikseen. Nyt sain riisikasan missa oli sisalla pari kanapalaa ja pahkinoita. Se Heidin eilen syoma setti oli nimittain aavistuksen mehukkaampi. No, ei voi mitaan.

Aamupalan jalkeen lahdettiin kiipeilemaan kohti Phi Phin nakoalapaikkaa. Paikka oli Heidin nakeman taulun mukaan kuulemma 192m merenpinnan ylapuolella ja nakymat oli melko hienot. Lahes koko saari nakyi palmujen ja kasvillisuuden valista, mitaan loistokuvia ei jostain syysta saatu...joko tekniikka petti tai kuvaajan taidot. Kuitenkin, kaveltiin ympari ampari kukkuloita ja yritettiin paasta Runtee-rannalle. Paastiinkin melko pitkalle kinttupolkua pitkin mutta loppuosa koko polusta oli veden peitossa kun parina iltana on satanu aika runsaasti, joten ei kehdattu lahtea kun Heidilla oli jalassa nahkaiset avokkaat ja itella flip flopit (mitka oli muutenki huonoin mahdollinen valinta koko reissulle) Kumppareilla olisi paasty. Silti hommaan meni aikaa varmaan pari tuntia ja molemmat oli hiesta markana :) Suunnattiin siita sitten takaisin hostellille....

...josta suunnattiin rannalle. Vesi oli vaan niin pirun matalalla etta uiminen oli ihan mahdotonta. Vetta oli polviin asti viela 200 metria rannasta jonka jalkeen alkoi tulla pohjassa vastaan teravaa kivikkoa ja ties mita korallia. Otettiin sitten vaha aurinkoa ja lilluttiin rantavedessa. Siita sitten suihkuun ja karistelemaan hiekat uikkareista. Sen jalkeen paikalliselle pienelle basaarialueelle syomaan edullisesti. Tilattiin perinteiset Thai-sapuskat. Heidi tilasi riisia kanakastikkeella ja thaimaalaisella chilimaustetahnalla. Itse otin riisia ja kanaa thaimaalaisella currylla. Yllattaen Heidin ruoka oli asteen verran parempaa, kuten joka kerta viimeisen parin viikon aikana. Oma sapuska maistui kookoksen ja pinaattivellin sekoitukselle. nami. Onneksi osa voitoista meni jonkin sortin hyvantekevaisyyteen siina ravintolassa ja Heidin ruoka oli sentaan tosi hyvaa. Nyt sitten ollaan tassa Phi Phin keskustassa ja katsellaan vahia rahoja ja mietitaan mita tehtais...syotiin asken pannukakut ja varattiin samalla ohjelma huomiseksi. Eli mennaan snorklailemaan ja kiertelemaan pitkahantaveneella tata ja viereista saarta. Tuo vieressa oleva saari on siis se hyperkuuluisa Phi Phi Leh, jolla Leonardo DiCaprion tahdittama elokuva 'The Beach' on kuvattu! Ollaan siis melkein julkkiksia, Heidi on niin innoissaan ettei pysy housuissaan. Tosiasiassa saari on kuulu kauneudestaan ja yksi Thaimaan helmia. Ainakin nain on kuultu ja luettu, huomenna se nahdaan.